Для досягнення продуктивності при вирощуванні поросят необхідно створити оптимальний мікроклімат. Температура в приміщенні для свиней вагою 100 кг не повинна бути нижче 14 ° С, для молодих свиней вагою 60 кг не нижче 15 ° С, для поросят вагою до 20 кг не повинна опускатися нижче 17 ° С, а для новонароджених поросят від 32 ° С до 22 ° С залежно від віку. У поросят від народження до шостого дня відсутній термогенез, тому їм необхідний інтенсивний і постійний обігрів, починаючи з десятого дня температуру можна поступово зменшувати. Відомо, що при зниженні температури нижче критичної свині не ростуть, споживають більше корму, їх енергія йде на відновлення теплообміну, що призводить до збільшення витрат господарника. Усі витрати на електроенергію добре компенсуються приростом маси тварин та збереженням поголів'я.

Для обігріву приміщень, в яких утримуватись свині можна використовувати локальний обігрів. Але насамперед, бажано утеплити будову та обладнати своєрідний тамбур, це дозволить значно зменшити втрати тепла.

 Для локального обігріву можна використовувати інфрачервоні лампи, електрокилимки для обігріву, також можна створити утеплене місце під підлогою за допомогою електрокабелю.

                                                                                       Обігрів поросят

 


  Є кілька видів інфрачервоних ламп різною потужністю (50 Вт, 75 Вт, 100 Вт, 150 Вт, 175 Вт, 200 Вт, 250 Вт):

                                                                                      Обігрів поросят фото1

 Скляні лампи використовують підвіси над підлогою на висоті 40-90см в залежності від потужності, при цьому бажано використовувати захисний плафон. У холодну пору можна спорудити над лежбищем навіс або закритий бокс, в "даху" зробити отвори, через які підвісити лампу на висоті не менше 40 см від підлоги. Для оптимального використання енергоресурсів бажано використовувати лампи з плафонами, металевими патронами, регуляторами потужності, терморегуляторами.

  Варто зазначити, що червоне світло для тварин є комфортнішим, ніж біле. А серед ламп найкращими вважаються лампи-PAR. Лампи-PAR потужністю 100 Вт та 175Вт гріють як звичайні інфрачервоні лампи потужністю 175 Вт та 250 Вт відповідно, тобто економія електроенергії становитиме приблизно 30%.

  Інфрачервоні керамічні лампи не випромінюють світло, але їх можна використовувати для обігріву поросят. Вони зовні нагадують звичайну лампочку розжарювання, але є генератором інфрачервоного випромінювання середньохвильового діапазону. Встановлювати та використовувати їх можна в брудерах, боксах, будках та інших видах споруд для маленьких поросят-сосунків.

  Для обігріву підлоги лежбища використовують електрокилимки, їх кріплять до підлоги.

                                                                     Обігрів поросят фото2

  Килимки підтримують тепло (приблизно 30 ° С) при невеликій споживаної потужності 50-100Вт.

  Для обігріву самого приміщення можна використовувати інфрачервону плівку.

                                                                                                                  Обігрів поросят фото3